7 Trends die we zien op het gebied van Marketing

De maatschappij verandert. De markt verandert. Uw klant voorkeuren ook. Marketing dus ook. Deze trends vinden we van belang voor marketing.

1. Verregaande Digitale Transformatie 

Het verregaand automatiseren van vele bedrijfsprocessen waaronder marketing met mooie en nieuwe tools gekoppeld aan internet. Bijvoorbeeld uw lead proces om nieuwe klanten binnen te halen via diverse website(s) en verbinden met allerlei mooie nieuwe marketing automation tools. Daarbij hoort vaak niet 1 tool, maar een set van goede werkende tools, genaamd de marketing stack. Die wordt dan ook steeds gevorderder en belangrijker voor goede marketing toepassen. Ook CRM wordt steeds meer een ecosysteem van software.

2. Het datagebruik intensiveert verder

Het koppelen van diverse technologietools aan eigen of in de cloud gehoste databanken (bv via Google Sheets, Zapier) via APIs en daaruit weer analyses maken en inzichten halen en die weer integreren in het bedrijfsproces voor verbeterd product aanbod en aangepaste communicatie. Of het mooier maken van de data met Google Data Studio of Tableau, waardoor je met de extra data en inzichten weer verhalen kan vertellen.  Personalisatie en segmentatie digitaal toepassen wordt hierdoor beter mogelijk. Let hierbij ook op Data Governance of hoe u omgaat met het gebruik en beheer van al die data. Privacy wordt ook meer permissie marketing, en moet netjes in al uw systemen worden doorgevoerd.

3. Online Marketing of Digital Marketing (of weer gewoon Marketing) nadert marktvolwassenheid

En specialiseert zich verder. A/B testing is normaal geworden en wordt gemixt met het offline uitrollen van de beste performende marketing communicatie uitingen. Dat betekent wellicht uw beste Adwords, SEO teksten, FB posts, of webpagina’s doorvoeren naar uw brochures, flyers, posters en offertes. Kortom, de marketing mix goed bepalen blijft de norm.

4. Meerdere media vormen beheren in verschillende kanalen (multi-channel en media formats)

Winkelcommunicatie, website, mobiel en andere apparaten in verschillende digitale jasjes proberen te beheersen. Maar ook het hanteren van verschillende content formats als video, whitepapers, advertenties, blogposts, product trainings filmpjes, en verschillende vormen creeeren en tenslotte dit in de verschillende (social, display) media kanalen verder optimaliseren. Denkt u maar aan digitale billboards in de stad, of op nieuwe horloges, mobieltjes of tablets.

5. Het Product wordt meer een Netwerk of Platform. Service as a product met eco systems

U verkoopt niet alleen het product, maar ook de services, de experience, het platform, de data, de connectivity en ondersteunings fora, en de datapakketten eromheen. Denk bijvoorbeeld aan: Tractoren met software gekoppeld aan drones, die de akker bemesting optimaliseren, gekoppeld met andere systemen. Autos met hele datasystemen vergelijkbaar als uw mobieltje. Liften met onderhoudsmodules op afstand. Uw printers beheerd op afstand. Kortom product + software. Dat betekent dat u in eco-systemen kunt gaan denken met een 24/7 online verbondenheid. Dat betekent ook ook anders nadenken over partnerships, allianties en value chains. Denk maar eens aan de verbindingen aan uw CRM systeem, met andere tools en apparaten (Internet of Things (IoT)), of uw product als mogelijke data sensor. Toekomst muziek wordt snel realiteit. Bekijk daarom uw leveranciers nog eens goed door deze manier van denken.

6. Nieuwe Business Modellen zijn digitaal wat makkelijker mogelijk

Bijvoorbeeld via huur of samen delen in plaats van kopen. Voorbeelden als het bekende GreenWheels in Rotterdam, of het groente abonnement van Hello Fresh, of de community van KNAB bank. Andere abbonnementsvormen en betaal manieren horen daarbij. Dit betekent ook dat organisaties op abbonnementen gaan zitten i.p.v.  het transactie gericht werken. Wat betekent dit dan voor uw service organisatie en klantloyaliteit? Ook het gemakkelijk maken van de beleving door service experience design en customer journey optimalisaties zijn van belang.

7. Agile met Scrum projectmatig werken

En dat flexibel, wordt normaler in meer organisaties (adoptie). Comma Online werkt met Trello en Asana en dat werkt erg prettig. Takenlijstjes delen en opvolgen met collega’s/klanten/freelancers/ondernemers in Sprints wordt zo een stuk makkelijker. Omdat het allemaal zo snel verandert, kun je beter kleine stukjes aanpassen (incrementeel), Agile werken werkt goed hiervoor.

8. De Startup Community

Wordt volwassener. Denkt u maar eens aan crowdfunding als manier voor kapitaalvergaring voor investeringen tot 50k. met tegelijkertijd een concept ‘markttest’. En gelijk een groep potentiele klanten/investeerders/reviewers om het nieuwe product/dienst een extra boost te geven. (Symbid of deze Top 40 of dit startup coach programma). Dit levert weer nieuwe interessante startups op. Wellicht ook in uw sector. Bekijk eens YesDelft of Ece in Rotterdam.

Nieuwe kansen!

In de veranderende wereld zijn er altijd innovators, early adopters en late volgers en partijen die niets doen, vaak door inertie. Kijk dus waar uw organisatie staat? Is uw organisatie een Innovator, marktvolger, of gebeurt er helemaal niets? Kijk waar uw (nieuwe) kansen liggen.

Tip: Kijk maar eens hoeveel tijd u % besteed aan 1. (de verre) toekomst, 2. het managen van vandaag, en 3. fixen van de dingen van gisteren.

Verder biedt de economie in Nederland voor de komende periode, zeer zeker extra digitale groei kansen voor ondernemers.